این مطالعه برای بررسی اثرات مکمل غذایی با پودر قارچ دکمهای سفید (Agaricus bisporus) بر سیستم ایمنی و آنتی اکسیدانی ماهی تیلاپیا نیل،انجام شد. در یک آزمایش کنترل شده، ماهیها با جیرههای 0، 5/0، 1 و 2 درصد پودر قارچ طی 56 روز تغذیه شدند.فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانیشامل کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سطوح آنتی اکسیدان کلو پراکسیداسیون لیپیدیبا استفاده از تعیین سطح مالون دی آلدهید (MDA) سرم به همراه با پاسخهای ایمنی از جمله فعالیت باکتریکش سرم، غلظتایمونوگلوبولین M (IgM)و سطوح لیزوزیم مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین بیان ژن سایتوکاینهای اینترلوکین-6، شاخص نکروز توموری آلفا واینترلوکین-1 بتا در بافت سر کلیه و طحال نیز اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که ماهیهای تغذیه شده با جیرههای غنیشده با قارچ بهویژه در سطوح ۱ و ۲ درصد، افزایش قابلتوجهی در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و کاهش MDA نشان دادند. شاخصهای ایمنی ((IgM، فعالیت لیزوزیم و بیان سایتوکاینها به طور قابلتوجهی افزایش یافته که نشاندهنده بهبود سیستم ایمنی است. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، پودر قارچ دکمهای سفید یک مکمل غذایی امیدوارکننده برای تقویت سلامت ماهی و عملکرد ایمنی است و به طور بالقوه نیاز به آنتیبیوتیک را در آبزیپروری کاهش میدهد. همچنین یافتههای تحقیق حاضر، نشاندهنده نقش افزودنیهای غذایی در پرورش پایدار ماهی است، اگرچه تحقیقات بیشتری در مورد اجزاء زیستفعال موجود در قارچ دکمهای سفید و اثرات آن بر آبزیان نیاز است.
Lotfi K, Shamsaie Mehrgan M, Forodi F, Rajabi Islami H, Hosseini Shekarabi S P. Effect of white button mushroom meal on antioxidant capacity, immune systems, and expression of immune-related cytokine genes in Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). isfj 2025; 34 (3) :19-31 URL: http://isfj.ir/article-1-2847-fa.html
لطفی کسری، شمسایی مهرجان مهدی، فرودی فرهاد، رجبی اسلامی هومن، حسینی شکرابی سید پژمان. مقاله علمی – پژوهشی: تأثیر پودر قارچ دکمهای سفید بر ظرفیت آنتی اکسیدانی، سیستم ایمنی و بیان سایتوکاینهای ایمنی در ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus). مجله علمي شيلات ايران. 1404; 34 (3) :19-31
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است