1- انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، گیلان 2- بخش بهداشت مواد غذایی و آبزیان ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران 3- مزرعه پرورش ماهی خاویاری بلوگا، رشت، گیلان، سنگر
چکیده: (89 مشاهده)
هدف از این پژوهش، بررسی اثرات سطوح مختلف لیزین و هیستیدین در جیره غذایی فیلماهی(Huso huso) بر عملکرد شاخصهای آنتیاکسیدانی و میزان استرس اکسیداتیو در بافت کبد بود. بدین منظور، تعداد 315 عدد فیلماهی با میانگین وزنی اولیه 2 ± 20 گرم به صورت تصادفی و پس از دو هفته سازگاری، در 7 تیمار با سه تکرار در 21 مخزن فایبرگلاس 2000 لیتری با تراکم 15 عدد در هر مخزن توزیع شدند. سطوح لیزین شامل 4/0و 8/0 درصد و سطوح هیستیدین شامل2/0 ، 5/0و 8/0 درصد در جیره پایه بود. پس از 8 هفته تغذیه، نمونهبرداری از بافت کبد جهت اندازهگیری شاخصهای آنتی اکسیدانی شامل فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز (SOD)،کاتالاز(CAT)،گلوتاتیونپراکسیداز (GPx) و شاخصهای پراکسیداسیون لیپیدی: مالوندیآلدئید(MDA) صورت گرفت. نتایج نشان داد که بالاترین سطوح ترکیبی (8/0 درصد لیزین و 8/0 درصد هیستیدین) باعث بهبود معنیدار فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش سطح مالون دی آلدئید درکبد فیلماهی گردید (05/0p<).یافتههای این مطالعه نشاندهنده نقش کلیدی لیزین و هیستیدین در سطوح بهینه در تعدیل استرس اکسیداتیو و ارتقاء سلامت کبد در فیلماهی است.
Mohseni M, Mehdizadeh S, Mahdavi M, Hassanpour S. Effect of different lysine and histidine levels in the diet of beluga sturgeon (Huso huso) on liver antioxidant indices. isfj 2025; 34 (3) :47-58 URL: http://isfj.ir/article-1-2862-fa.html
محسنی محمود، مهدی زاده سارا، مهدوی علی، حسن پور لسکوکلایه سمیه. مقاله علمی – پژوهشی: تأثیر سطوح مختلف لیزین و هیستیدین در جیره فیلماهی (Huso huso) بر شاخصهای آنتیاکسیدانی کبد. مجله علمي شيلات ايران. 1404; 34 (3) :47-58
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است