این تحقیق بمنظور بررسی امکان استفاده از مواد طبیعی از قبیل اسانس مرزه در
جلوگیری از تولید آفلاتوکسین در خوراک آبزیان در سال90- 1389 انجام گردید. پس از تهیه اسانس مرزه و اندازهگیری میزان مواد موثره از قبیل تیمول و کارواکرول با روش GC، ابتدا میزان بالاترین اثرگذاری اسانس را بر علیه قارچ آسپرژیلوس فلاووس در محیط کشت PDA بررسی و سپس در خوراک آبزیان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا میزان 300 گرم از نمونه خوراک آبزیان را درظروف دربدار ریخته و سپس نمونهها توسط دستگاه اتوکلاو استریل گردیدند و مقدار 2 سیسی از سوسپانسیون قارچ به نمونههای خوراک اسپری شد. سپس غلظتهای مختلف اسانس (0، 300، 400، 500 و 600 ( به میزان 3 سیسی در 3 تکرار به خوراک افزوده گردید. نمونهها در دمای با میانگین (± انحراف معیار) 2±28 درجه سانتیگراد انکوبه گردیدند. پس از اتمام هر دوره در مقاطع 20، 40 و 60 روزه بصورت تصادفی از ظروف نمونهبرداری و برای اندازهگیری میزان تولید آفلاتوکسینهای B1، B2،G1 وG2 به آزمایشگاه ارسال گردید. نتایج نشان دادند که اسانس مرزه در غلظتهای ppm500 و بالاتر، دارای خاصیت ضد قارچی قوی برعلیه آسپرژیلوس فلاووس میباشد ومیزان تولید آفلاتوکسین B1 راپس از60 روز به حدود صفرمیرساند.
Yazdanpanah Goharrizi L, Sepahdari A, Sharifpour E, Sharifrohani M, Darvishi D. Evaluation inhibitory effect of essential oil Savory (Satureja hortensis) in food fish . isfj 2012; 21 (3) :137-144 URL: http://isfj.ir/article-1-836-fa.html
یزدانپناه گوهرریزی لاله، سپهداری ابوالفضل، شریف پور عیسی، شریف روحانی مصطفی، درویشی داوود. میزان تاثیر اسانس مرزه (Satureja hortensis ) در جلوگیری از تولید سم آفلاتوکسین در غذای آبزیان . مجله علمي شيلات ايران. 1391; 21 (3) :137-144
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است