عدم توازن در تغذیه اسیدهای چرب، حتی برای مدت کوتاه میتواند کارایی لاروها را دستخوش تغییر سازد. در این مطالعه اثر سطوح مختلف اسیدهای چرب HUFAو PUFA (C18)جیره غذایی بر بافت روده لاروهای تازه به تغذیه افتاده ماهی قزلآلای رنگین کمان بررسی شد. برای این منظور سطوح مختلف HUFA (صفر، 5/0، 1 و 2 درصد) در سطح 20 درصد PUFA (آزمایش نخست) و سطوح مختلفPUFA (10، 30،20 و40 درصد) در سطح8 درصد HUFA (آزمایش دوم) در جیرههای غذایی آزمایشی ایجاد و به تغذیه لاروها رسید. مدت زمان انجام آزمایش شش هفته بود. در پایان آزمایش، از هر تیمار بصورت تصادفی شش عدد ماهی انتخاب و قسمت آغازین روده کوچک آنها برای مطالعات بافت شناسی جدا گردید. با توجه از همگسیختگی و ریزش اپیتلیوم و حضور واکوئلهای چربی انتروسیتهای بخش پیشین روده بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان، می توان چنین بیان نمود که هرگاه میزان PUFA جیره غذایی 20 درصد باشد، برای جلوگیری از آثار نامطلوب چنین افزایشی (عموما به دلیل جایگزینی روغن ماهی با منابع ارزانقیمت گیاهی) سطح HUFA جیره غذایی باید افزایش یابد و بهترین میزان آن در این مطالعه 2 درصد برآورد گردید. همچنین در آزمایش دوم (سطح HUFA 8 درصد چربی جیره غذایی)، با افزایش سطح PUFA تا 40 درصد چربی جیره غذایی، شاخصهای بافتی بهبود یافت. علاوه بر این، کمترین تعداد سلولهای جامی و در نتیجه بیشترین تعداد سلولهای جاذب در تیمارهای 3 و 6 قابل مشاهده بود. نتیجه آنکه در گروههای تغذیه شده با جیره غذایی حاوی 20 درصد PUFA و 2 درصد HUFA یا 40 درصد PUFA و 8 درصد HUFA، تعداد واکوئلهای چربی کمترین بوده و اپیتلیوم طبیعی در بافت روده قابل مشاهده بود.
Hajinezhad S, Imani A, Noori F, Sarvi Moghanlou K. Histopathological study of proximal intestine of newly weaned rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fries fed with various dietary HUFA and PUFA (C18) levels. isfj 2017; 26 (4) :13-23 URL: http://isfj.ir/article-1-1823-fa.html
حاجی نژاد سعید، ایمانی احمد، نوری فرزانه، سروی مغانلو کوروش. بررسی آسیبشناختی بخش پیشین روده بچه ماهیان تازه به تغذیه افتاده قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با سطوح مختلف HUFA و PUFA (C18) جیره غذایی
. مجله علمي شيلات ايران. 1396; 26 (4) :13-23
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است