در این تحقیق از عصاره گیاه سرخارگل (Echinacea) به منظور ارزیابی برخی از شاخصهای ایمنی شناسی و خونشناسی در بچه ماهیان قزلآلا (باوزن متوسط 16گرم و در دمای 20-14 درجه سانتیگراد) و مقاومت آنها در برابر استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) استفاده گردید. سه غلظت از عصاره سرخارگل (5/0، 1 و 5/1 گرم بر کیلوگرم غذا) به جیره غذایی ماهیان مذکور اضافه شد و با گروه کنترل (جیره فاقد سرخارگل) به مدت 60 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخصهای مورد بررسی شامل تغییرات اجزا کمپلمان (C3، C4)، رادیکال آزاد اکسیژن، لیزوزیم، تعداد گلبولهای سفید، درصد لنفوسیت، مونوسیت و نوتروفیل بوده و در انتهای کار نیز آلوده کردن با باکتری استرپتوکوکوس اینیایی انجام و درصد بقاء و ماندگاری ماهیان مورد آزمایش، ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که مقادیرC3 ، لیزوزیم، رادیکال آزاد اکسیژن، تعداد کل گلبولهای سفید و درصد نوتروفیل پس از 60 روز افزایش معنیداری در تیمارهای حاوی سرخارگل نسبت به گروه کنترل داشته (05/0P<) و غلظتهای بالاتر(5/ 1گرم) آن نیز نتایج بهتری داشت. روند افزابشی C4 و مونوسیت چشمگیر نبوده و در واقع دارای اختلاف معنیدار نبوده اند. آلوده کردن ماهیان مورد آزمایش با باکتری فوق الذکر، مشخص شد که ماهیان دریافت کننده عصاره سرخارگل (5/1 گرم) دارای ماندگاری 11/91 درصد بوده، در صورتی که در گروه کنترل این میزان 44/44 درصد بوده است. نتیجهگیری کلی آنکه گیاه مورد استفاده دارای اثرات تقویت کننده بر سیستم ایمنی ذاتی بوده و غلظتهای بالاتر آن (5/1 گرم) نتایج بهتری به همراه دارد. ضمنا میتوان ادعا نمود استفاده از عصاره سرخارگل (5/1 گرم بر کیلوگرم غذا) باعث افزایش مقاومت بچه ماهیان قزلآلا در برابر استرپتوکوکوزیس شده و میتوان از آن به عنوان محرک ایمنی در جیره غذایی استفاده نمود. purpurea
Pourgholam R, Sharif Rohani M, Safari R, Saeeidi A, Binaeei M, Najafeyan R, et al . Effect of Echinacea purpurea extract on the immune system of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and its resistance to Streptococcusis. isfj 2013; 22 (3) :1-12 URL: http://isfj.ir/article-1-1059-fa.html
پورغلام رضا، شریف روحانی مصطفی، صفری رضا، سعیدی علی اصغر، بینایی محمد، نجفیان راحله، و همکاران.. اثر عصاره سرخار گل (Echinacea purpurea) بر برخی شاخص های ایمنی و بازماندگی قزل آلای رنگین کمانOncorhynchus mykiss) ) در برابر با استرپتوکوک. مجله علمي شيلات ايران. 1392; 22 (3) :1-12
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است