استرپتوکوکوزیس یک بیماری عفونی باکتریایی است که در اکثر مراکز تکثیر و پرورش ماهیان سردابی (قزلآلای رنگین کمان) کشور مشاهده شده است. در بروز و همه گیری این بیماری عواملی از جمله حرارت، نیتریت، نیترات، آمونیوم، کدورت آب، اکسیژن محلول، دبی، شمارش کلی باکتریائی و.. در بروز بیماری نقش دارند. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل خطر محیطی و ارزیابی میزان تاثیر گذاری آنان در بروز استرپتوکوکوزیس وارائه پیشنهادهای اجرایی برای کنترل بیماری در شرق استان مازندران اجرا گردید. این تحقیق در 10 مزرعه منتخب
از مجموعه مراکز تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی استان مازندران، با بکارگیری طرحهای آماری استاندارد، در یک بازه زمانی یک ساله و با فواصل ماهانه به ثبت عوامل اپیدمیولوژیک مؤثر بر بروز بیماری اقدام گردید. به منظور جداسازی، شناسایی و تشخیص بیماری ضمن بررسی علائم و مشاهدات کلینیکی از آزمونهای تشخیصی بیوشیمیایی وPCR استفاده شد. نتایج نشان میدهد عواملی از جمله میزان نیتریت، دمای آب، اکسیژن محلول در آب و ماههای سال به میزان 20 درصد بروز بیماری استرپتوکوکوزیس افزایش میدهند. مدیریت عوامل مذکور میتواند تا حد زیادی درکاهش میزان بروز و شیوع این بیماری در شرق استان مازندران مؤثر باشد.
Sepahdari A, Saeedi A, Kakoulaki S, Habibi Kotanaee F, Babaalian A. Logistic regression of some risk factors underlying the outbreak of streptococcusis in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) farms in Haraz River, Mazandaran Province, Iran. isfj 2013; 22 (3) :60-73 URL: http://isfj.ir/article-1-1092-fa.html
سپهداری ابوالفضل، سعیدی علی اصغر، کاکولکی شاپور، حبیبی کوتنایی فرشیده، باباعلیان علیرضا. تاثیر عوامل خطر محیطی در بروز استرپتوکوکوزیس در مزارع پرورش ماهی قزلآلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) رودخانه هراز به روش Logistic Regression. مجله علمي شيلات ايران. 1392; 22 (3) :60-73
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است