به منظور مطالعه اثر سطوح مختلف پروتئین و انرژی جیره غذایی بر روند رشد بچه فیلماهیان پرورشی (Huso huso) با متوسط وزن 64/1 ± 85/49 گرم، آزمایش رشدی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی متعادل به روش فاکتوریل 4×2 طراحی و اجرا گردید. آزمونها در دو سطح پروتئینی40 و 45 درصد، هر یک با چهار سطح انرژی (5/18، 8/19، 1/21 و 4/22 مگاژول انرژی خام در هر کیلوگرم جیره) با نسبتهای مختلف P/E (از 03/18 تا 14/24 میلیگرم پروتئین در کیلوژول) در شرایط یکسان پرورشی به مدت 110 روز انجام شد. میانگین دمای آب در طول دوره پرورش 5/1± 9/22 درجه سانتیگراد و اکسیژن محلول 59/0 ± 4/7 میلیگرم در لیتر در نوسان بود. در هر یک از سطوح پروتئینی 40 و 45% با افزایش انرژی، میزان کارایی غذایی، درصد افزایش وزن، نسبت بازده پروتئین و شاخص رشد ویژه به طور معنیداری افزایش یافت، بطوریکه بچه ماهیان تغذیه شده با جیره کم انرژی از روند رشد کمتری نسبت به بچه ماهیان تغذیه شده با انرژی متعادل و انرژی بالا برخوردار بودند. از نظر ترکیبات بدن، اختلاف معنی داری بین پروتئین40 و 45% مشاهده نشد. نتایج حاکی از آن بود که چربی لاشه بدون توجه به میزان پروتئین با میزان چربی جیره همبستگی مثبت داشت، بطوریکه میزان چربی بدن ماهیانی که از انرژی بالاتر تغذیه کرده بودند، بطور معنی داری بیشتر از ماهیانی بود که با انرژی کمتر تغذیه شده بودند. هر چند بیشترین مقدار وزن نهایی (3/5± 1/224 گرم) مربوط به ماهیان تغذیه شده با جیره محتوی 45% پروتئین و سطح انرژی 4/22 مگاژول در هر کیلوگرم جیره مشاهده گردید، اما بدلیل عدم وجود اختلاف معنیدار آماری و کاهش هزینههای تولید غذا، جیره حاوی 40% پروتئین، 21% چربی و 1/21 مگاژول انرژی در هر کیلوگرم جیره با نسبت P/E 20 میلیگرم پروتئین در کیلوژول، جهت دستیابی به بهینه رشد و ضریب تبدیل غذایی برای بچه فیلماهیان پرورشی با وزن 49 تا 250 گرم، نسبت به سایر تیمارها ترجیح داده میشود.
Mohseni M, Amirkhani A, Seyed Hassani M H, Pourali H R. Effect of different dietary protein and energy levels on growth of juvenile Beluga (Huso huso). isfj 2014; 22 (4) :107-118 URL: http://isfj.ir/article-1-1175-fa.html
محسنی محمود، امیرخانی اسماعیل، سید حسنی میرحامد، پورعلی حمیدرضا. اثر سطوح مختلف پروتئین و انرژی جیره غذایی بر روند رشد بچه فیلماهی پرورشی (Huso huso). مجله علمي شيلات ايران. 1392; 22 (4) :107-118
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است