۱- دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء (ص) بهبهان، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست گروه شیلات ۲- دانشگاه هرمزگان، دانشکده علوم و فنون دریایی، گروه شیلات، بندر عباس، ایران
چکیده: (۷۷۴۵ مشاهده)
هدف از این مطالعه بررسی تأثیر حفاظتی ویتامین C و کیتوزان بر فراسنجه های بیوشیمیایی خون ماهیهای در معرض پاراکوات است. در این آزمایش ماهیها به مدت 21 روز با جیره واجد کیتوزان (1000 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا)، ویتامین C (1000 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا) و ویتامین C همراه با کیتوزان تغذیه شدند و بهطور همزمان در معرض 02/0 میلیگرم بر لیتر پاراکوات قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که پاراکوات موجب افزایش معنیدار فعالیتهای آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، و نیز افزایش معنیدار سطوح گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید، اوره و کراتینین خون ماهیان در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0p< )؛ ولی فعالیتهای آنزیم لاکتات دهیدروژناز (LDH) و استیل کولیناستراز (AChE)، و سطوح پروتئین کل پلاسما و گلبولین در ماهیان را در مقایسه با گروه کنترل به طور معنیداری کاهش داد (05/0p< ). پاراکوات تأثیری بر سطح آلبومین پلاسما در مقایسه با گروه کنترل نداشت (05/0p> ). اگرچه تجویز ویتامین C یا کیتوزان (به تنهایی) به ماهیان تحت تیمار پاراکوات مانع از تغییرات برخی از فراسنجههای بیوشمیایی خون ماهیان در معرض پاراکوات شد، نتایج نشان داد که خاصیت آنتیاکسیدانی ویتامین C بیشتر از کیتوزان است. با این حال تجویز کمپلکس ویتامین C با کیتوزان نقش مؤثری در پیشگیری از استرس اکسیداتیو و پیشگیری از تغییرات پارامترهای بیوشیمیایی خون در ماهیان در معرض پاراکوات داشته است.
Sharifinasab Z, Banaie M, Nemat Dost Haghighi B, Nori A. Protective effects of vitamin C and chitosan on blood biochemical parameters in common carp (Cyprinus carpio) exposed to paraquat. isfj 2016; 25 (3) :181-198 URL: http://isfj.ir/article-1-1567-fa.html
شریفی نسب زینب، بنایی مهدی، نعمت دوست حقی بهزاد، نوری احمد. تأثیر حفاظتی ویتامین C و کیتوزان بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در معرض پاراکوات. مجله علمي شيلات ايران. ۱۳۹۵; ۲۵ (۳) :۱۸۱-۱۹۸
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است