پودر شفیره کرم ابریشم یک منبع پروتئینی غیرمتداول برای حیوانات خشکی زی و آبزیان بوده که بعنوان یک محصول فرعی پس از جدا کردن رشته های ابریشم از پیله بدست می آید. به منظور استفاده بهینه از این پروتئین حیوانی، در تحقیق حاضر اثرات جیره های دارای سطوح صفر، 5، 10 و 15 درصد پودر شفیره کرم ابریشم به جای پودر ماهی بر عملکرد ماهی قزل آلای رنگین کمان در یک طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور تعداد 360 عدد بچه ماهی با میانگین (± انحراف استاندارد) وزنی 42/3±55 گرم در 4 تیمار و 3 تکرار و در هر تکرار 30 عدد بچه ماهی به مدت 60 روز بررسی شدند. در طول دوره آزمایش، زیست سنجی ماهیان و فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب (اکسیژن محلول، دما و pH) هر 10 روز یکبار انجام شد. وزن نهایی، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه و نسبت کارآیی پروتئین در تیمارهای آزمایشی با تیمار شاهد تفاوت معنی داری را نشان نداد (P>0.05). بررسی های آماری حاکی از عدم وجود اختلاف معنی دار در طول کل و درصد بقاء بین تیمارها می باشد (P>0.05). بیشترین درصد پروتئین لاشه و کمترین درصد چربی لاشه نیز متعلق به تیمار شاهد بود. با توجه به نتایج حاصل، می توان از پودر شفیره کرم ابریشم به جای پودر ماهی تا سطح 15 درصد بعنوان منبع پروتئین حیوانی جهت رشد و کاهش هزینه های تولید ماهی قزل آلای رنگین کمان استفاده نمود.
Tavoli M, Shakoori M, Motallebi A, Gholipoor Nozari H, Naseri S. Effects of fish meal replacement by silkworm pupae on growth, survival and body chemical composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). isfj 2010; 19 (2) :77-84 URL: http://isfj.ir/article-1-1699-fa.html
طاولی میثم، شکوری متین، مطلبی عباسعلی، قلی پور نوذری حامد، ناصری سمیرا. اثرسطوح متفاوت جایگزینی پودر شفیره کرم ابریشم به جای پودر ماهی در رشد، بقاء و ترکیب بدن ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) . مجله علمي شيلات ايران. 1389; 19 (2) :77-84
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است