1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس 2- پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان
چکیده: (4557 مشاهده)
نیتروژن به عنوان یکی از عناصر مهم موثر بر متابولیسم لیپید و پروتئین در ریزجلبکها شناخته شده است. در این پژوهش به منظور بهینهسازی میزان زیتوده جلبک Spirulinaplatensis و همچنین میزان پروتئین آن، از منابع مختلف نیتروژنی همچون KNO3،NH4NO3 و اوره استفاده گردید. جلبک اسپیرولینا در محیط کشت زاروک محتوی منابع مختلف نیتروژن در ارلنهای 3 لیتری محتوی 5/2 لیتر آب دریای استریل شده تحت شرایط یکسان با درجهحرارت °C25-22، شوری ppt 30، قلیائیت 8و دوره نوریh 12:12 (تاریکی: روشنایی) کشت گردید. مطابق با نتایج، جلبک اسپیرولینا بطور موفقیتآمیزی در محیط کشت زاروک حاوی منابع مختلف نیتروژنی رشد نمود و با وجودیکه بیشینه زیتوده جلبکی در محیط کشت حاوی NH4NO3بدست آمد، ولی اختلاف معنیداری با سایر منابع نیتروژنی نشان نداده است (05/0<p).همچنین اگرچه بیشینه میزان پروتئین محتوی سلول جلبکی بترتیب در محیط کشتهای حاوی NH4NO3وKNO3 بدست آمد،ولیکن اختلاف معنیداری با محیط کشت حاوی اوره نشان نداد (05/0<p). از سوی دیگر، در تمام کشتهای جلبک اسپیرولینا، افزایش میزان نیتروژن منجر به افزایش زیتوده و افزایش میزان پروتئین گردید. میزان کلروفیل aدر تمام تیمارها با افزایش غلظت نیتروژن، افزایش یافت و بیشینه میزان کلروفیل ag/ml)µ 18/9) در محیط کشت حاوی KNO3 و در روز چهاردهم دوره پرورش مشاهده گردید. بهرحال نتایج این تحقیق به روشنی نشان داد که اگرچه اختلاف معنیداری بین منابع مختلف نیتروژنی از نظر میزان زیتوده و محتوی پروتئینی مشاهده نگردید، ولی استفاده ازNH4NO3 میتواند دارای کارایی نسبتاً بالاتری نسبت به سایر منابع نیتروژنی باشد.
Gorgij M, Yahyavi M, Rouhani K, Salarzadeh A. The effect of different Nitrogen sources on growth rate and protein content of
Spirulina platensis
. isfj 2019; 27 (6) :57-65 URL: http://isfj.ir/article-1-2000-fa.html
گرگیج جاسکی محمد، یحیوی مازیار، روحانی قادیکلایی کیومرث، سالارزاده علیرضا. اثر منابع مختلف نیتروژنی بر میزان زیتوده و محتوی پروتئینی جلبک سبز-آبی اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis) . مجله علمي شيلات ايران. 1397; 27 (6) :57-65
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است