1- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز- ایران 2- گروه پاتوبیولوژی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز- ایران 3- گروه علوم پایه ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز- ایران
چکیده: (4807 مشاهده)
در این پژوهش پاسخ ایمنی اختصاصی ماهی قزل آلای رنگین کمان بعد از تجویز واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس با اندازه گیری عیار پادتن ضد این دو باکتری به روش الایزا ارزیابی گردید. بدین منظور تعداد 240 قطعه ماهی قزلآلا با وزن 7/1±30 گرم به دو گروه، هر گروه در سه تکرار تقسیم شدند. ماهیاندر تیمار واکسینه ابتدا با واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس (در برابر استرپتوکوکوس اینیه و لاکتوکوکوس گارویه) به روش داخل صفاقی ایمن شدند و 30 روز بعد واکسن یادآور به روش غوطهوری با همان واکسن انجام شد. گروه شاهد کاملاً مشابه تیمار واکسینه با سرم فیزیولوژی تیمار شد. در روزهای 0، 15، 30، 45 و 60 بعد از واکسیناسیون اولیه، نمونه سرمی از ماهیان تهیه و تیتر پادتن ضد استرپتوکوکوس اینیه و لاکتوکوکوس گارویه به روش الایزا و با استفاده از پادتن پلی کلونال Rabbit anti- trout بررسی و بین تیمارها مقایسه گردید. 60 روز بعد از واکسیناسیون اولیه ماهیان هر تیمار با حادترین سویه در دسترس باکتری لاکتوکوکوس گارویه و استرپتوکوکوس اینیه چالش داده شدند و نتایج به مدت دو هفته ثبت و درصد بقاء نسبی (RPS) بین تیمارها مقایسه گردید. میزان بقاء نسبی در تیمار واکسینه چالش شده با استرپتوکوکوس اینیه و لاکتوکوکوسگارویه بترتیب برابر 22/7±05/62 و 67/8±98/68درصدبود که نسبت به تیمار کنترل افزایش معنیداری داشت. عیار پادتن دو هفته بعد از واکسیناسیون قابل اندازهگیری بود و 45 روز بعد از واکسیناسون به حداکثر رسید. هر چند در روز 60 سطح پادتن کاهش یافت، اما همچنان نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بالاتر بود (05/0>p). لذا، نتیجهگیری می شود که از واکسن دوگانه حاوی این دو باکتری علاوه بر کارایی قابل قبول، قادر به افزایش عیار پادتن سرمی در ماهی میباشد. لذا، میتوان روش واکسیناسیون پیشنهادی این تحقیق علیه بیماری استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس را در کشور، موثر و قابل اجرا دانست.
Karami E, Alishahi M, Ghorbanpour M, Tanande M, Mohammadiyan T. Serum antibody response of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss to two species of pathogenic bacteria; Streptococcus iniae and Lactococcus garviae. isfj 2019; 28 (1) :1-8 URL: http://isfj.ir/article-1-2012-fa.html
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است