1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری 2- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده: (3933 مشاهده)
هدف از این پژوهش مقایسه اثر دو ماده بیهوشکننده اسانس اسطوخودوس (Lavandula angustifolia) و گل میخک (Eugenia caryophyllata) بر برخی شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم خوندر ماهی جوان کپور معمولی (Cyprinus carpio)بود. بچهماهیان کپور معمولی در معرض سه تیمار شامل غلظت بهینه بیهوشی اسانس اسطوخودوس (170 میلیگرم بر لیتر)، میخک (35 میلیگرم بر لیتر) و تیمار شاهد قرار گرفتند و برخی شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم ماهیان در معرض غلظت بهینه بیهوشی با اسانس اسطوخودوس و میخک در زمانهای مختلف صفر (بلافاصله)، 3 و 24 ساعت پس از بیهوشی مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد در غلظت بهینه اسانس اسطوخودوس و میخک اثر تیمار (ماده بیهوشی) در تمامی شاخصهای خونشناسی، اثر زمان در شاخصهای WBC، Hb و شاخصهای MCH، MCHC، اثر متقابل تیمار در زمان، در تمام شاخصها به جز Hct و RBC و اثر تیمار، زمان و اثر متقابل تیمار و زمان بر تمام شاخصهای بیوشیمیایی سرم معنیدار بود (05/0>p). با گذشت زمان پس از بیهوشی میزان RBC در تیمار شاهد و اسطوخدوس تفاوت معنیداری نداشت (05/0<p)، اما در تیمار میخک بلافاصله پس از بیهوشی به طور معنیداری بیشتر از سایر زمانها بود (05/0>p). میزان WBC در تمام زمانها در تیمار میخک کاهش معنیداری را نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0>p). با گذشت زمان در تیمار شاهد کاهش هموگلوبین و در تیمار میخک و اسطوخدوس افزایش هموگلوبین مشاهده شد (05/0>p). در تیمار شاهد با گذر زمان مقدار هماتوکریت افزایش معنیدار مشاهده شد (05/0>p)، اما در سایر تیمارها تفاوت معنی داری مشاهد نشد (05/0<p). کمترین میزان گلوکز در هر سه زمان در تیمار اسطوخدوس مشاهده شد (05/0>p) و در تیمار میخک و اسطوخدوس پس از یک افزایش در 3 ساعت پس از بیهوشی، کاهش معنیدار در 24 ساعت مشاهده شد (05/0>p). میزان کورتیزول در 3 ساعت پس از بیهوشی بین تیمار شاهد و میخک تفاوت معنیدار نداشت (05/0>p). در تمام زمانها میزان AST در تیمار شاهد، میزان ALT در تیمار شاهد و میخک، ALP در تیمار میخک بیشتر و میزان LDH در اسطوخدوس کمتر مشاهده شد. در مجموع اگرچه تاثیر اسانس اسطوخودوس بر شاخصهای اندازهگیریشده با میخک تفاوت نشان داد، اما میتوان آن را به عنوان ماده جایگزین بومی برای بیهوشی در آبزیپروری معرفی نمود.
Beheshti N, Yeganeh S, Adel M. Comparative study of the effect of anesthetizer Topped lavender essential oil (Lavandula angustifolia) with clove oil (Eugenia caryophyllata) on some hematological and serum biochemical parameters of common carp (Cyprinus carpio) juveniles. isfj 2018; 27 (4) :107-121 URL: http://isfj.ir/article-1-2022-fa.html
بهشتی نرگس، یگانه سکینه، عادل میلاد. مقایسه اثر بیهوشکننده اسانس اسطوخدوس (Lavandula angustifolia) با اسانس گل میخک (Eugenia caryophyllata) بر برخی شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم در ماهی جوان کپور معمولی (Cyprinus carpio). مجله علمي شيلات ايران. 1397; 27 (4) :107-121
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است