1- دانشگاه ارومیه 2- مرکز تحقیقات ماهیان سرد آبی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تنکابن
چکیده: (4646 مشاهده)
مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر لسیتین سویا بر شاخصهای رشد، ترکیب لاشه، فعالیت آنزیمهای گوارشی و ریختسنجی روده پیش مولدین ماهی آزاد دریای خزر انجام شد. برای این منظور تعداد 90 عدد ماهی آزاد (10±350گرم) بصورت تصادفی در سه تیمار (هر کدام با 3 تکرار) تقسیم شدند. ماهیان گروه اول (شاهد) با غذای پایه مرکز، گروه دوم غذای پایه به همراه 12% روغن سویا، گروه سوم غذای پایه بعلاوه 6% روغن سویا و 6% لسیتین به مدت 90 روز تغذیه شدند. شاخص افزایش وزن بیانگر برتری آماری تیمار 3 نسبت به تیمارهای شاهد و 2 بود. همچنین شاخص ضریب تبدیل غذایی (FCR) در تیمار 3 فقط با تیمار شاهد اختلاف معنیداری داشت (05/0≥p). رطوبت لاشه ماهیان تیمارهای 2 و 3 با شاهد دارای اختلاف معنیداری بود (05/0≥p)، ولی در محتوای پروتئین و چربی بین تیمارها اختلاف معنیداری نداشت (05/0<p). همچنین اختلاف معنیدار بین تیمارهای 2 و 3 از لحاظ میزان انرژی خام وجود داشت(05/0≥p). فعالیت آنزیمهای گوارشی (پروتئاز، لیپاز و آمیلاز) ماهیان تیمار 3 با تیمارهای دیگر اختلاف معنیداری داشت (05/0≥p). همچنین، ضخامت اپیتلیوم و عضله خارجی روده در تیمارهای 2 و 3 بطور معنی داری نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود (05/0≥p). نتیجه آنکه، افزودن 6% لسیتین سویا به جیره غذایی ماهی آزاد موجب بهبود رشد و برخی فراسنجههای فیزیولوژیک گردید.
Jenabi Haghparast R, Sarvi moghanlou K, Mohseni M, Imani A. Effect of soybean lecithin on growth indices, body composition, digestive enzymes activities and intestinal histomorphometery of Caspian Salmon (Salmo trutta caspius). isfj 2019; 27 (5) :103-113 URL: http://isfj.ir/article-1-2068-fa.html
جنابی حق پرست رضوانه، سروی مغانلو کوروش، محسنی محمود، ایمانی احمد. اثر لسیتین سویا بر شاخصهای رشد، ترکیب شیمیایی، فعالیت آنزیمهای گوارشی
و ریختسنجی روده ماهی آزاد خزر (Salmo trutta caspius)
. مجله علمي شيلات ايران. 1397; 27 (5) :103-113
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است