1- گروه شیلات، دانشکدهی منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر 2- گروه مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز
چکیده: (2904 مشاهده)
در این پژوهش، کیفیت نگهداری روغن استخراجی از زائدات ماهی قزلآلای رنگینکمان ( (Oncorhynchus mykissبا استفاده از ترکیبات زیست فعال گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora) مور بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی در این تحقیق شامل تیمار شاهد (فاقد عصاره یا اسانس)، تیمارهای با غلظت 600 و 1200 قسمت در میلیون عصارهی آویشن شیرازی و تیمارهای با غلظت 600 و 1200 قسمت در میلیون اسانس آویشن شیرازی بودند. نمونههای روغن وارد لولههای آزمایش شده، پس از پیچیده شدن در ورقهای آلومینیومی در دمای 50 درجه سانتیگراد انکوبه و در روزهای 0، 3، 6 و 9 آزمایش شدند. مقایسه نتایج بدست آمده از تیمارهای با غلظت 600 و 1200 قسمت در میلیون عصاره و اسانس با تیمار شاهد نشان داد که تعدادی از شاخصهای شیمیایی روغن ها شامل عدد پراکسید (52/25 میلیاکیوالان بر میلیگرم) و قهوهای شدن غیر آنزیمی (93/0) در روز 9 دوره نگهداری در تیمار اسانس با غلظت 1200 قسمت در میلیون از کمترین مقدار برخوردار بودند، درحالیکه تعدادی دیگر از شاخص ها شامل میزان مواد واکنشگر با تیوباربیتوریک اسید (09/0میلی گرم مالون آلدئید بر کیلوگرم)، اسیدهای چرب آزاد (08/0 درصد اولیک اسید) و عدد آنزیدین (30/1) در روز 9 دوره نگهداری در تیمارهای عصاره و اسانس 600 قسمت در میلیون کمترین مقدار را داشتند. از سوی دیگر، مقایسه مقادیر شاخصهای کیفی اندازه گیری شده در تیمار شاهد و سایر تیمارها در روز 9 دوره نگهداری نشان داد که تقریبا همهشاخصها در تیمار شاهد مقادیر بیشتری داشتند که نشان دهنده فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره و اسانس گیاه آویشن شیرازی در کاهش سرعت فساد اکسیدانی و افزایش ماندگاری روغن های حاوی این عصاره و اسانس می باشد.
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است