1- انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. 2- مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تنکابن، ایران.
چکیده: (1651 مشاهده)
تحقیق حاضر به منظور بررسی تأثیر مکمل بتائین در جیره محتوی پروتئین گیاهی بر روند رشد، ترکیب لاشه، آنزیمهایکبدی و قابلیت هضم ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) طراحی و اجرا گردید. تعداد 180 عدد ماهی (59/0±7/9 گرم) در 12 مخزن 300 لیتری با یکی از 4 جیره آزمایشی (نمونه شاهد مبتنیبرپودرماهی، جیرهپایهباپروتئین گیاهی، جیرههای سوم و چهارم شامل جیره پایه هر یک به تفکیک محتوی 4/1 و 8/2 درصد بتائین)، به مدت 11 هفته تغذیهشدند. وزن کسب شده، شاخص رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین ماهیان تغذیه شده با جیره پایه (بدون مکمل بتائین)، به طور معنیداری(05/0p<) از ماهیان تغذیه شده با سایر تیمارها پائینتر بود.کمترین میزانپروتئینوبیشترینمقدار چربیلاشهدرماهیانتغذیهشده با جیره پایه ثبتگردید (05/0p<). براساسنتایجمطالعهحاضر، فعالیتآنزیمهایکبدی ماهیان تغذیه شده با جیره شاهد، همچنین جیره پایه مکمل شده با 4/1و 8/2 درصد بتائین به طور معنیداری از ماهیان تغذیه شده با جیره پایه بالاتر بود (05/0p<). قابلیت هضم ظاهری پروتئین در نمونه شاهد به طور معنیداری نسبت به ماهیان تغذیه شده با جیره پایه و جیره پایه مکمل شده با 4/1 درصد بتائین بالاتر بود (05/0p<). مشاهده روند کلی بهبود شاخصهای مورد بررسی همزمان با افزایش سطوح بتائین در جیرههای غذایی محتوی پروتئین گیاهی (با صرفه اقتصادی بالا)، نشان داد که استفاده از جیره غذایی دارای 8/2 درصد بتائین، منجر به بهبودجذب (خوشخوراکی)ومصرفغذا و دستیابی به بیشینه رشد، ترکیب بهینه لاشه، بهبودآنزیمهایکبدی و قابلیت هضم در بچه ماهی آزاد پرورشی خواهد شد.
Mohseni M, Najarlashgari S, Golialipour Y, Rastravan M. Effects of Betaine supplementation in plant protein based diets on on growth, carcass compositions, haematological- biochemical parameters and apparent digestibility coefficient in Salmo caspius. isfj 2021; 30 (3) :135-147 URL: http://isfj.ir/article-1-2322-fa.html
محسنی محمود، نجارلشگری سلطنت، یونس گل علیپور یونس، راست روان محمداسماعیل. مقاله علمی – پژوهشی: تاثیر افزودن مکمل بتائین به جیره غذایی ماهی آزاد دریای خزر(Salmo caspius) و اثرات آن بر عملکرد رشد، ترکیب بدن، شاخصهای بیوشیمیایی سرم خون و قابلیت هضم. مجله علمي شيلات ايران. 1400; 30 (3) :135-147
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است