هدف از پژوهش حاضر تعیین ترکیب ایزوتوپی منابع غذایی اولیه در بومسازگان حرای بندر خمیر و برآورد میزان مشارکت این منابع در تغذیه خرچنگ گونه Parasesarma persicum بود. در این بومسازگان پنج منبع غذایی اولیه شامل برگهای سبز و زرد درخت حرا (Avicennia marina)، میکروفیتوبنتوزها، ذرات آلی معلق و ذرات آلی رسوب جمعآوری و مورد سنجش ایزوتوپی قرار گرفتند. به منظور سنجش ترکیب ایزوتوپی خرچنگها از بافت عضله سفید آنها نمونهبرداری گردید. کمترین میانگین نسبت ایزوتوپی کربن (δ13C) در برگهای حرا مشاهده شد که بهترتیب 31/28- و 05/28- واحد در هزار برای برگهای سبز و زرد بود. میانگین نسبت ایزوتوپی نیتروژن (δ15N) برگهای سبز و زرد حرا نیز بهترتیب 79/3 و 08/5 واحد در هزار بهدست آمد. میانگین و انحراف معیار نسبت ایزوتوپی کربن و نیتروژن گونه خرچنگ به ترتیب 1/1±48/19- واحد در هزار و 31/1±18/4واحد در هزار بهدست آمد. نتایج مدل ایزوتوپی نشان داد که برگ زرد گیاه حرا با 1/28% و ذرات آلی رسوب با 3/13% به ترتیب بیشترین و کمترین مشارکت را در تامین غذای این گونه بر عهده دارند. نتایج این پژوهش بر اهمیت تولیدات اولیه گیاه حرا در حمایت از شبکه غذایی نواحی ساحلی تاکید میکند. این نتایج همچنین بر نقش سازنده این گروه از خرچنگها در سلامت بومسازگان حرا تاکید دارد.
MASHHADI FARAHANI M, gHODRATI SHOJAEI M, Weight M. The contribution of different food sources to the diet of Parasesarma persicum Naderloo and Schubart 2010 in the mangrove ecosystem of Hara Biosphere Reserve; a stable isotope approach. isfj 2020; 29 (5) :13-25 URL: http://isfj.ir/article-1-2398-fa.html
مشهدی فراهانی ملیکا، قدرتی شجاعی مهدی، ویجت مریم. مقاله علمی-پژوهشی: مشارکت منابع غذایی اولیه در تغذیه Parasesarma persicum Naderloo and Schubart, 2010 در بومسازگان مانگرو در ذخیره گاه زیست کره حرا با استفاده از ایزوتوپهای پایدار. مجله علمي شيلات ايران. 1399; 29 (5) :13-25
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است