1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات 2- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور 3- مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
چکیده: (2336 مشاهده)
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره گیاه آقطی بر شاخصهای رشد و ایمنی سرم در ماهیان کپور معمولی انجام شد. برای این منظور ماهیان با میانگین وزنی 3/0±1/15 گرم با سطوح مختلف عصاره آقطی شامل: سطح 0 (شاهد)، 5/2، 5 و 10 گرم عصاره در کیلوگرم خوراک در 12 ونیرو فایبرگلاس با تراکم 30 عدد ماهی طی مدت 56 روز غذادهی شدند. بر اساس نتایج رشد، میزانوزن نهایی (7/0±7/32 گرم)، وزن کسب شده (5/0±5/17 گرم)، درصد افزایش وزن (9/1±4/115)، نرخ رشد ویژه (04/0±98/0 گرم/روز)، ضریب تبدیل غذایی (05/0±31/2)، شاخص وضعیت (04/0±47/1) و ضریب کارایی پروتئین (08/0±03/1) در تیمار 10 گرم عصاره آقطی در کیلوگرم خوراک نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنیداری نشان داد(05/0p<). همچنین اختلاف معنیداردر درصد بازماندگی بین تیمار 10 گرم عصاره آقطی کیلوگرم خوراک با سایر تیمارهای آزمایشی بهویژه تیمار شاهد وجود داشت (05/0p<). نتایج برخی فاکتورهای ایمنی سرم نشان داد که اختلاف معناداری در میزان فعالیت لایزوزیم (7/1±2/46 واحد بین المللی/میلیلیتر)، فعالیت همولیتیک مسیر فرعی کمپلمان (8/5±0/66 میلی گرم/دسیلیتر) و ایمونوگلوبولین نوع M (5/0±1/38 میلی گرم /دسیلیتر)، در سرمتیمار 10 گرم عصاره آقطی بر کیلوگرم خوراک با سایر تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0p<).در مجموع، تأثیر سطوح مختلف عصاره گیاه آقطی بهویژه سطح 10 گرم عصاره در کیلوگرم خوراک بر شاخصهای رشد، نرخ بازماندگی و شاخصهای ایمنی بچه ماهی کپور معمولی کاملاً مثبت ارزیابی شد.
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است