1- رشت- موسسه تاسماهیان 2- کارخانه خوراک آبزیان بهدانه شمال، مازندران، بابلسر، ایران 3- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی 4- مرکز تحقیقات ماهیان سردابی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. تنکابن، ایران
چکیده: (1661 مشاهده)
بررسی حاضر به منظور تأثیرجیرهغذاییمحتوی مقادیرمختلف پودر سویا و آنزیمفیزایم برشاخصهایهماتولوژیوآنزیمهای کبدی سرم درماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius)با وزن متوسط 98/1±1/148گرم، بهمدت 85 روزانجامشد. بدین منظور، 240 عدد ماهی جوان آزاد دریای خزر در طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار آزمایشی شامل تیمار 1 (جیره پایه + 2000 واحد بینالمللی فیزایم در هر کیلوگرم غذا، تیمار 2 (جیره پایه حاوی20 درصد پودر سویا)، تیمار 3 (جیره پایه حاوی20 درصد پودر سویا + 2000 واحد بینالمللی فیزایم در هر کیلوگرم غذا)، تیمار 4 (جیره پایه حاوی40 درصد پودر سویا) و تیمار 5 (جیره پایه حاوی40 درصد پودر سویا + 2000 واحد بینالمللی فیزایم در هر کیلوگرم غذا) با دو تکرار در هر تیمار (20 عدد ماهی در هر تکرار) و نمونه شاهد [tv1](تیمار صفر) (جیره پایه) توزیع شدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر گلبولهای قرمز خون و هماتوکریت بهترتیب در تیمارهای 1 و 3 مشاهده شدند، که فقط نسبت به تیمار 4 تفاوتهای معنیداری را نشان دادند (05/0p<). بیشترین مقدار هموگلوبین در نمونه شاهد مشاهده شد که به استثنای تیمار 1، نسبت به سایر تیمارها تفاوت معنیداری نشان داد (05/0p<). بیشترین تعداد گلبولهای سفید خون (WBC) در تیمار 3 مشاهده شد که تفاوت معنیداری نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0p<). کمترین مقادیر سرمی آنزیمهای کبدی شامل لاکتات دهیدروژناز و آلکالین فسفاتاز (ALP) بهترتیب در تیمار 1 و نمونه شاهد ثبت شد که تفاوت معنیداری با تیمارهای 2 و 3 نشان نداد (05/0p>). از سویی، سطوح سرمی این آنزیمها در تیمار 5 تفاوت معنیداری با تیمارهای 2 و 3 نشان ندادند (05/0p>). لذا، با توجه به نتایج مطالعه حاضر و عدم تفاوت معنیدار مقادیر اغلب پارامترهای مورد نظر بین نمونه شاهد و تیمار 5، جایگزینی 40 درصد پودر سویا، حاوی 2000 واحد بینالمللی آنزیم فیزایم در هر کیلوگرم غذا به جای پودر ماهی، جهت دستیابی به یک جیره اقتصادی بدون تأثیر منفی بر سلامت ماهی آزاد دریای خزر توصیه میگردد.
Mohseni M, Aftabgard M, Karaminasab M, Rastravan M, Golalipour Y. Investigating the effect of different amounts of soybean meal (Glycine max) containing Phyzyme® XP enzyme on the hematological indicators and activity of serum liver enzymes of Caspian trout (Salmo caspius Kessler, 1877). isfj 2021; 30 (2) :117-131 URL: http://isfj.ir/article-1-2436-fa.html
محسنی محمود، آفتابگرد مریم، کرمی نسب مصطفی، راست روان محمد اسماعیل، گل علیپور یونس. مقاله علمی – پژوهشی: بررسی تأثیر مقادیر مختلف پودر سویا (Glycine max) حاوی آنزیم فیزایم بر شاخصهای خونی و فعالیت آنزیمهای کبدی سرم ماهی آزاد دریای خزر
(Salmo caspius Kessler, 1877). مجله علمي شيلات ايران. 1400; 30 (2) :117-131
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است