[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: کسب رتبه نشریه برجسته
..
موسسه تحقیقات شیلات ایران

AWT IMAGE

..
پایگاه‌های نمایه کننده
بانک نشریات کشور (مگیران) 
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)
پایگاه اطلاعات جهاد دانشگاهی (SID)
سیویلیکا



 logo
https://www.stomaeduj.com/wp-content/uploads/2019/12/publons.png
Cabi
scholar.google





..
Journal DOI

AWT IMAGE
10.18869/acadpub.isfj

..
:: دوره 30، شماره 5 - ( 9-1400 ) ::
جلد 30 شماره 5 صفحات 57-41 برگشت به فهرست نسخه ها
مقاله علمی – پژوهشی:‌ اثر دو شکل معدنی ونانو ذره سلنیوم بر پارامترهای بیوشیمیایی عضله، سرم، دفاع آنتی‌‌اکسیدانی پس از مواجهه با کلرید جیوه در ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus)
فرحناز کیان ارثی 1، علیرضا صفاهیه2، نگین سلامات2، امیر پرویز سلاطی3، حسین هوشمند4
1- پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور
2- گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران
3- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران
4- پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
چکیده:   (1656 مشاهده)
جیوه با تولید رادیکال‌های آزاد اکسیژن و از بین بردن منابع آنتی ‌اکسیدان باعث ایجاد استرس اکسیداتیو می‌شود. مهم‌ترین کاربرد سلنیوم، نقش آن در ساختمان آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی از قبیل گلوتاتیون‌‌ پراکسیداز است و عملکرد آن حذف رادیکال‌های‌‌ آزاد و گونه‌های اکسیژن ‌‌فعال می‌باشد. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر آنتی‌اکسیدانتی نانو ذرات سلنیوم و سلنیت سدیم بر پارامترهای بیوشیمیایی و دفاع‌‌آنتی‌‌اکسیدانی در ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) در مواجهه با کلرید جیوه می‌‌باشد. دراین مطالعه تعداد 300 قطعه بچه‌‌ماهی با میانگین وزنی 3±25 گرم در پنج تیمار و با جیره‌‌غذایی سلنیت‌‌سدیم و نانو‌‌ذره‌‌سلنیوم با دو غلظت 1 و 5/1میلی‌‌گرم‌‌ برکیلوگرم به مدت 6 هفته تغذیه‌‌ شدند، سپس به مدت دوهفته در معرض کلریدجیوه با دوز تحت‌‌کشنده قرار گرفتند. در پایان از همه تیمارها نمونه‌های خون و کبد برداشت و فعالیت آنزیم‌‌های کبدی و آنتی‌‌اکسیدانی مورد سنجش قرارگرفتند. نتایج نشان‌‌ دادند که فرم نانوذره‌‌سلنیوم باعث افزایش فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی گلوتاتیون‌‌پراکسیداز و کاتالاز، کاهش محتوای مالون‌‌دی‌‌آلدئید، آسپارتات‌‌آمینو‌‌ترانسفراز و آلکانین‌‌فسفاتاز شد (05/0>p). در طول دوره در معرض گذاری، فرم نانو ذره ‌‌سلنیوم در بالا بردن فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی گلوتاتیون‌‌پراکسیداز و کاتالاز اثر بخش‌‌تر از شکل معدنی‌‌سلنیوم بود. کاهش محتوای ‌‌مالون‌‌دی‌‌آلدئید در کبد ماهیان تغذیه ‌‌شده با نانوذره‌‌ سلنیوم نشان‌‌دهنده کاهش پراکسیداسیون لیپید و کاهش استرس اکسیداتیو بود. فعالیت آنزیم‌‌های آلانین‌‌آمینوترانسفراز، آسپارتات‌‌آمینوترانسفراز و آلکالین‌‌فسفاتاز تحت تاثیر فلز جیوه درگروههای تغذیه شده با سلنیت‌‌سدیم نسبت به گروه‌‌های تغذیه شده با نانو‌‌ذره افزایش بیشتری داشت (05/0>p) و بالارفتن سطح این آنزیم‌ها در خون نشانه آسیب کبدی است. به طورکلی، افزودن نانو‌‌ذره‌‌سلنیوم در جیره غذایی پایه اثر بخشی بهتری از نظر شاخص‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی در ماهی‌‌شانک‌‌زرد باله متعاقب مواجهه با کلرید‌‌جیوه داشت.
واژه‌های کلیدی: ماهی شانک زرد باله، سلنیت سدیم، نانوذره سلنیوم، جیوه
متن کامل [PDF 1235 kb]   (395 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي آبزيان
دریافت: 1400/4/27 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

KIANERSI F. Effect of sodium selenite and selenium nanoparticles on biochemical parameters of muscle, serum, antioxidant defense and exposure to mercury chloride in Acanthopagrus latus. isfj 2021; 30 (5) :41-57
URL: http://isfj.ir/article-1-2516-fa.html

کیان ارثی فرحناز، صفاهیه علیرضا، سلامات نگین، سلاطی امیر پرویز، هوشمند حسین. مقاله علمی – پژوهشی:‌ اثر دو شکل معدنی ونانو ذره سلنیوم بر پارامترهای بیوشیمیایی عضله، سرم، دفاع آنتی‌‌اکسیدانی پس از مواجهه با کلرید جیوه در ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus). مجله علمي شيلات ايران. 1400; 30 (5) :41-57

URL: http://isfj.ir/article-1-2516-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 30، شماره 5 - ( 9-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها

با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4660