مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر ملخ صحرایی (Schistocerca gregaria) به جای پودر ماهی بر عملکرد رشد، بقاء و ترکیب بیوشیمیایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان انجام شد. چهار جیره با مقدار یکسان نیتروژن (5/46 درصد) و انرژی (4652 کیلوکالری)، با سطوح مختلف جایگزینی 0 درصد (تیمار شاهد)، 15 درصد (SG15)، 30 درصد (SG30) و 60 درصد (SG60) پودر ماهی با پودر ملخ صحرایی فرموله شدند. جیرهها در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تیمار و سه تکرار و میانگین وزن اولیه (33/0±08/5 گرم) در 12 مخزن و به مدت 8 هفته توزیع شدند (تعداد 25 قطعه ماهی در هر تانک) و غذادهی سه بار در روز تا حد سیری انجام شد. پارامترهای فیزیکوشیمیایی مانند درجه حرارت (3/17 درجه سانتیگراد)، اکسیژن محلول (49/6 میلیگرم در لیتر)، pH (55/7) در طول آزمایش ثابت بودند. مطابق با نتایج، بیشترین وزن نهایی در تیمار 30 درصد مشاهده شد (89/34±20/616 درصد) و تفاوت بین تیمارهای صفر، 15 و 60 درصد معنیدار بود (05/0>p). در تیمار 60 درصد کاهش معنیدار شاخصهای رشد و کارایی تغذیه نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>p). حداکثر مقدار پروتئین در تیمار 30 درصد بود و مقادیر چربی و رطوبت لاشه در تیمارهای آزمایشی نیز دارای تفاوت معنیداری با تیمار شاهد بودند (05/0>p). مطابق با آنالیز آنزیمهای گوارشی، بیشترین مقدار فعالیت آنزیمهای پروتئاز و آمیلاز در ماهیان تغذیه شده با جیره SG30 مشاهده گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد استفاده از 30 درصد پودر ملخ به جای پودر ماهی میتواند باعث بهبود عملکرد رشد، ترکیبات بیوشیمیایی لاشه و آنزیمهای گوارشی گردد.
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است