در این مطالعه سه نوع پروتئین هیدرولیز شده حاصل از گوشت، آرد ماهی و پساب کارخانه آرد ماهی (استیک واتر) ماهی کیلکای آنچووی (Clupeonellaengrauliformis) با استفاده از آنزیم آلکالاز (دمای 50 درجه سانتیگراد، pH5/8 و مدت دو ساعت) تهیه و ترکیبات تقریبی و پروفایل اسیدهای آمینه مورد ارزیابی قرار گرفت. باتوجه به نتایج، بالاترین پروتئین (97/81 درصد) در KMH و کمترین چربی (51/0 درصد)، پروتئین (31/70 درصد) و بیشترین خاکستر (64/22 درصد) نیز در SWH بهدست آمد. تیمار SWH با 23/17 درصد از بالاترین درجه هیدرولیز برخوردار بود (05/0p<). آسپارتیک اسید، گلوتامیک اسید و لیزین بیشترین اسیدهای آمینه دو تیمار KMH و FMHرا تشکیل دادند درحالیکه SWH غنی از گلوتامیک اسید، گلیسین و آلانین بود. بالاترین اسیدهای آمینه آبگریز و آروماتیک نیز در تیمار KMH مشاهده گردید (05/0p<). اسیدآمینه اورنیتین (44/1 درصد) فقط در SWH مشاهده شد. پروفایل اسیدهای آمینه و امتیاز شیمیایی محاسبه شده نشان داد که KMH و FMH غنی از اسیدهای آمینه ضروری بودند و نیازهای انسان، کپور، قزل آلا، تیلاپیا و میگوی ببری را پوشش میدهند درحالیکه SWH تنها نیازهای قزل آلا را به طور کامل برآورده ساخته و برای اسیدهای آمینه متیونین، ترئونین، آرژینین و ایزولوسین برای گونههای آبزی پرورشی محدود کننده رشد خواهد بود. با توجه به ارزش غذایی بالا و محتوای اسیدهای آمینه در KMH و FMH، میتوان از آنها به عنوان مکملهای پروتئینی بهبود دهنده سلامت استفاده نمود. همچنین ترکیبات SWH نشان داد که از این پساب میتوان محصولات با ارزش افزوده بالا تولید نمود.
Mahdabi M, Shamsaie Mehrgan M, Rajabi Islami H. A comparison of the proximate compositions and amino acids profiles of protein hydrolysates produced from fishmeal effluents (stickwater), fishmeal and muscle of Anchovy sprat. isfj 2021; 30 (6) :43-61 URL: http://isfj.ir/article-1-2542-fa.html
مهدابی مهداد، شمسایی مهرجان مهدی، رجبی اسلامی هومن. مقاله علمی – پژوهشی: مقایسه ترکیب تقریبی و پروفایل اسیدهای آمینه پروتئینهای هیدرولیز شده گوشت، آرد و پساب کارخانه آرد ماهی (استیک واتر) ماهی کیلکای آنچووی. مجله علمي شيلات ايران. 1400; 30 (6) :43-61
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است