[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: کسب رتبه نشریه برجسته
..
موسسه تحقیقات شیلات ایران

AWT IMAGE

..
پایگاه‌های نمایه کننده
بانک نشریات کشور (مگیران) 
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)
پایگاه اطلاعات جهاد دانشگاهی (SID)
سیویلیکا



 logo
https://www.stomaeduj.com/wp-content/uploads/2019/12/publons.png
Cabi
scholar.google





..
Journal DOI

AWT IMAGE
10.18869/acadpub.isfj

..
:: دوره 31، شماره 5 - ( 10-1401 ) ::
جلد 31 شماره 5 صفحات 122-111 برگشت به فهرست نسخه ها
مقاله علمی – پژوهشی:‌ ارزیابی اثر ضد باکتریایی موکوس استخراج شده از ماهی گل‌خورک ((Periophthalmus waltoni Koumans, 1941 از خوریات شمال غربی خلیج فارس
شبنم قجاوند* 1، اشرف جزایری1 ، اسماعیل داراب پور2، محمدرضا آخوند3
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
3- گروه آمار، دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
چکیده:   (444 مشاهده)
موکوس مترشحه از اپیدرم ماهیان اولین خط دفاعی در مقابل پاتوژن‌هاست و آنها را در مقابل خطر تهاجم میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا محافظت می‌کند. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه سه فاکتور غلظت‌های موکوسی، فصل و جنسیت به منظور ارزیابی خواص ضد باکتریایی موکوس ترشح شده از ماهی گل‌خورک (waltoni Periophthalmus) بر چهار سویه از باکتری‌های استاندارد Escherichia coli (25922)، Staphylococcus aureus (6538)، Bacillus subtillis (6636) و aeruginosa Pseudomonas (9027) در دو فصل گرم و سرد است. موکوس از سطح پوست ماهیان جمع‌آوری شده و فعالیت ضد باکتریایی آن با روش انتشار دیسک بررسی شد. همچنین حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه دو باکتری که حساسیت بیشتری نشان دادند، تعیین شد. نتایج نشان داد که در هر دو دوره فصلی و در همه باکتری‌های مورد مطالعه براساس غلظت‌های 25، 50، 100 و 200 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر تهیه شده از عصاره موکوسی، با افزایش غلظت عصاره موکوسی میانگین قطر هاله عدم رشد افزایش یافته و باکتری‌های گرم منفی Escherichia coli و aeruginosa Pseudomonas به‌ترتیب حساس‌ترین و مقاوم‌ترین باکتری نسبت به عصاره مورد نظر بودند. در بررسی خاصیت ضد باکتریایی موکوس بر سویه‌های استاندارد براساس فاکتور فصل، موکوس به‌دست آمده در دوره فصلی گرم خاصیت ضدباکتریایی بالاتری نسبت به موکوس به‌دست آمده از دوره فصلی سرد داشت (05/0>p). همچنین عصاره موکوسی تهیه شده از ماهی در جنس ماده نسبت به نر با اینکه معنی‌دار نبود (05/0<p) ولی میانگین قطر هاله عدم رشد بیشتری بر علیه باکتری‌های مورد مطالعه از خود نشان داد. اثرات ضد باکتریایی موکوس این ماهی وابسته به غلظت‌های موکوس (200،100،50،25 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) بود و میزان ترشح موکوس به‌طور تأثیرگذاری تحت تأثیر تغییرات فصلی و جنسیت قرار گرفت.
واژه‌های کلیدی: مقاومت آنتی‌بیوتیکی، ترکیبات طبیعی، گل‌خورک، خلیج فارس
متن کامل [PDF 582 kb]   (780 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ميكروبيولوژي آبزيان
دریافت: 1401/5/4 | پذیرش: 1401/10/10 | انتشار: 1401/10/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ghojavand S. Evaluation of the antibacterial effect of the mucus extracted from the mudskipper, Periophthalmus waltoni (Koumans, 1941) from estuaries in the northwestern of the Persian Gulf. isfj 2022; 31 (5) :111-122
URL: http://isfj.ir/article-1-2633-fa.html

قجاوند شبنم، جزایری اشرف، داراب پور اسماعیل، آخوند محمدرضا. مقاله علمی – پژوهشی:‌ ارزیابی اثر ضد باکتریایی موکوس استخراج شده از ماهی گل‌خورک ((Periophthalmus waltoni Koumans, 1941 از خوریات شمال غربی خلیج فارس. مجله علمي شيلات ايران. 1401; 31 (5) :111-122

URL: http://isfj.ir/article-1-2633-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 31، شماره 5 - ( 10-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها

با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است

Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4645