1- دانشگاه ارومیه 2- جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربی
چکیده: (806 مشاهده)
در تحقیق حاضر، اثرات افزودن ویتامین C، آستازانتین و لسیتین سویا به جیره غذایی بر قابلیت لقاح (درصد لقاح و تخمهای چشمزده) و فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) مایع تخمدانی ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) بررسی شد. بدینمنظور، 9 جیره آزمایشی مختلف: C0A0L0 (صفر میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C، صفر میلیگرم در کیلوگرمآستازانتین و صفر درصد لسیتین سویا)، C300A50L0، C700A100L0، C0A50L6، C300A100L6، C700A0L6، C0A100L9، C300A0L9 و C700A50L9 فرموله شد و مولدین (05/0±51/2 کیلوگرم) به مدت چهار ماه تغذیه شدند. پس از حصول رسیدگی جنسی و تخمکشی، مایع تخمدانی برای سنجش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی (AAE) و بررسی قابلیت لقاح آن، جدا شد. از مخلوط اسپرمی 9 مولد نر برای سنجش قابلیت لقاح استفاده شد. نتایج حاکی از افزایش هماوری نسبی و AAE مایع تخمدانی بود. کمترین هماوری نسبی (38±640 تعداد تخمک در کیلوگرم وزن مولد)، فعالیت آنزیمهای SOD، CAT و GPx (بهترتیب 60/67±33/816 واحد در میلیلیتر، 40/0±29/1 نانومول در دقیقه در میلیلیتر و 08/0±06/1 نانومول در دقیقه در میلیلیتر) در مایع تخمدانی ماهیان گروه C0A0L0 مشاهده شد که با سایر تیمارها اختلاف معنیداری داشت(05/0p<). بالاترین درصد لقاح و درصد تخمهای چشمزده در تیمار C300A100L6 (بهترتیب 13/5±66/91 درصد و 3/1±63/87 درصد) بهدست آمد که با تیمار آب شیرین (بهترتیب 16/4±66/77 درصد و 1/5±86/47 درصد) اختلاف معنیداری داشتند (05/0p<). طبق نتایج این تحقیق افزودن 100 میلیگرم در کیلوگرم آستازانتین به همراه حداقل 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C و حداقل 6 درصد لسیتین سویا میتواند موجب افزایش هماوری نسبی، قابلیت لقاحپذیری و AAE مایع تخمدانی ماهی آزاد دریای خزر شود.
Panjvini F, Sarvi Moghanlou K, Tahmasebi R, Imani A. Effects of dietary adding vitamin C, astaxanthin, and soybean lecithin on fertilization ability and antioxidant indices in the ovarian fluids of Caspian trout (Salmo caspius) female broodstock. isfj 2022; 31 (3) :113-127 URL: http://isfj.ir/article-1-2637-fa.html
پنجوینی فراز، سروی مغانلو کوروش، طهماسبی راحله، ایمانی احمد. مقاله علمی – پژوهشی: تأثیر افزودن ویتامین C، آستازانتین و لسیتین سویا به جیره غذایی بر قابلیت لقاح و شاخصهای آنتیاکسیدانی مایع تخمدانی مولدین ماده ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius). مجله علمي شيلات ايران. 1401; 31 (3) :113-127
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است