1- پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، صندوق پستی 961 ، ایران
چکیده: (673 مشاهده)
مقایسه سطوح اسیدهای چرب قزلآلای رنگینکمان پرورشیافته در آب لب شور و آب شیرین در منطقه جنوب دریای خزر با استفاده از چهار نوع خوراک تجاری انجام شد. ماهیان با تراکم و بیوماس مساوی به مدت 90 روز پرورش داده شدند. وزن ماهیان در شروع پرورش 500 گرم بود و در پایان دوره پرورش به بیش از 1700 گرم رسیدند. در پایان دوره پرورش برای تعیین پروفایل اسید چرب، از ماهیچه پشتی بافت خوراکی ماهیان به تعداد 5 قطعه از هر مزرعه نمونهبرداری شد. نتایج نشان داد که محیط پرورش علاوه بر اینکه بر میزان رشد ماهی و بازدهی خوراک تأثیر داشته بلکه بر ترکیب پروفایل اسید چرب گوشت ماهی نیز مؤثر بوده است. افزایش وزن ماهی در آب شیرین حداکثر 1025 گرم و در آب لب شور 1291 گرم بهترتیب با ضریب تبدیل غذایی 32/1-27/1 و 1-97/0 بهدست آمد (05/0>p). نرخ بازدهی خوراک در آب شیرین 97/1-07/1 و در آب لب شور 59/2-29/2 بهدست آمد (05/0>p). مجموع اسیدهای چرب اشباع ماهی در آب شیرین (07/1±24/22 درصد) کمتر از آب لب شور (22/0±69/25 درصد) بود (05/0>p). مجموع اسیدهای چرب غیر اشباع تک زنجیره و چند زنجیره در مزارع مستقل از جیره و محیط پرورش متفاوت بود(05/0>p). اما میزان اسید چرب امگا 6 در حد مطلوب (26/31-52/17 درصد) و اسید چرب امگا 3 (12/0-10/0 درصد) بهمراتب کمتر از تحقیقات مشابهخارج از کشور ایران بود. در نتیجه، در ترکیب اجزاء اولیه خوراک از مقدار کمی اسید چرب غیر اشباع امگا 3 استفاده شد. در مجموع فرآیند رشد، کارایی خوراک و گوشت ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورش یافته در آب لب شور در محیط قفس دریایی، از کیفیت نسبتاً بهتری نسبت به ماهی پرورش یافته در آب شیرین برخوردار بودند.
Farabi M V, Safari R. Quantitative and qualitative analysis of fatty acids profile of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cultured in freshwater and brackish water with four different types of feed. isfj 2024; 32 (6) :111-122 URL: http://isfj.ir/article-1-2788-fa.html
فارابی سید محمد وحید، صفری رضا. مقاله علمی – پژوهشی: تجزیهوتحلیل کمی و کیفی پروفایل اسیدهای چرب عضله قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) پرورش یافته در آب شیرین و لب شور با چهار نوع خوراک مختلف. مجله علمي شيلات ايران. 1402; 32 (6) :111-122
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است