1- 1-انستیتو تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO). رشت. صندوق پستی: 3464-41635 2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، گیلان، صندوق پستی: ۱۱۴۴
چکیده: (619 مشاهده)
به منظور کاهش سهم آرد ماهی در جیره غذایی فیلماهی جیره پایهای مبتنی بر 54 درصد آرد ماهی ساخته شد. مخلوطی از پروتئینهای جانوری و گیاهی (گلوتن ذرت: 35 درصد، گلوتن گندم: 34/19 درصد، آرد سویای فرآوری شده: 3 درصد، پودر ضایعات مرغ: 20 درصد، پودر گوشت و استخوان: 8 درصد، پودر خون: 3/4 درصد)، در سطوح 20، 40، 60 و 80 درصد جایگزین آرد ماهی (FM) شد (بهترتیب CGM20،CGM40، CGM60 و CGM80) و در نهایت 5 جیره با سطوح یکسان نیتروژن (44 درصد پروتئین خام) و انرژی (18 مگاژول/کیلوگرم) تولید گردید. فیلماهیان با میانگین وزن 5/6 ±167 گرم تا حد سیری بر اساس تجربیات کارگاهی به مدت 12 هفته تغذیه شدند. در پایان دوره تغذیه جهت مطالعات بافتشناسی،30 درصد جمعیت ماهیان از هر مخزن برداشت گردید. سه قسمت از روده (بافتهای قدامی، میانی و خلفی) برداشت شد. تثبیت و رنگآمیزی شد. با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به مانیتور، مطالعات بافتشناسی انجام شد. بافت روده ماهیان تغذیهشده با جیره CGM80 دچار نکروز و رکود صفراوی بود. اما مطالعات بافتشناسی در ماهیان تغذیهشده با جیرههای FM، CGM20،CGM40 و CGM60نشان داد که فضای لامینا پروپریا در حد مناسب، نکروزه شدن انتروسیتها در حد ناچیز و تعداد سلولهای جامی روده قدامی، میانی و انتهایی در حد متعادلی قرار دارد. نتایج نهایی بر این نکته اذعان داشت که جیره CGM80 تأثیر منفی بر رشد ماهیان ندارد، ولی موجب آسیب به دستگاه گوارش گردید. بنابراین، پیشنهاد میشود که در جیره غذایی فیلماهی در مرحله پرواربندی مخلوطی از پروتئینهای جانوری و گیاهی در سطوح 20 و 40 درصد جایگزین آرد ماهی در نظر گرفته شود.
Sayed hassani M H, Sajjadii M M, Fallahatkar B, Mohseni M, Hallajian A, Yousefi A et al . Effect mixture of vegetable and animal proteins based on corn gluten on growth rate and digestive tract tissue of beluga (Huso huso). isfj 2024; 33 (4) :17-37 URL: http://isfj.ir/article-1-2822-fa.html
سیدحسنی میرحامد، سجادی میرمسعود، فلاحتکار بهرام، محسنی محمود، حلاجیان علی، یوسفی ایوب و همکاران.. مقاله علمی – پژوهشی: تأثیر مخلوطی از پروتئینهای گیاهی و جانوری بر پایه گلوتن ذرت بر شاخصهای رشد و بافت دستگاه گوارش فیلماهی (Huso huso). مجله علمي شيلات ايران. 1403; 33 (4) :17-37
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است