در مطالعه حاضر تأثیر پد جاذب حاوی اسانس رزماری بر زمان ماندگاری فیله کپور معمولی تلقیح شده با باکتری Staphylococcus aureus طی نگهداری در یخچال (4 درجه سانتیگراد) مورد ارزیابی قرار گرفت. اسانس رزماری با استفاده از دستگاه Clevengerبه روش تقطیر آبی استخراج گردید. پس از تعیین حداکثر غلظت اسانس رزماری که فاقد تاثیرات نامطلوب بر ویژگیهای ارگانولپیتیک فیله ماهی بود، فیلههای تلقیح شده با باکتری S. aureusCFU/g) 103) روی پدهای جاذب حاوی 10 میلیلیتر اسانس رزماری 5/0 درصد (تیمار ۱)، 1 درصد (تیمار ۲) و 5/1 درصد (تیمار ۳) قرار گرفته و پس از بستهبندی در یخچال (4 درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. فراسنجههای شیمیایی (pH، PV، TBA، TVB-N) و میکروبی (شمارش باکتری S. aureus، TVC و PTC) در زمانهای 24، 72، 120، 168 و 216 ساعت اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین تعداد باکتری S. aureus، تعداد کل باکتریهای مزوفیل و باکتریهای سرماگرا بهترتیب در تیمار شاهد و تیمار 3، هنگام نگهداری مشاهده گردید. پد جاذب حاوی 10 میلی لیتر اسانس رزماری 5/1 درصد بیشترین تأثیر را درکند شدن روند افزایشی PV، TBA و TVB-N نشان داد بهطوریکه در پایان زمان آزمایش مقدار این شاخصها بهترتیب 23/0±13/ 5، 10/ ±02/ 2 و 94/1±47/ 30 در تیمار شاهد و 12/0±37/ 3، 08/0±33/ 1 و 25/1±10/ 20 در تیمار 3 مشاهده گردید. بنابراین، از نتایج این تحقیق میتوان نتیجهگیری کرد که پد جاذب حاوی اسانس رزماری دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی است و زمان ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی هنگام نگهداری در یخچال را 3 روز افزایش داد.
Pishro S, Alizadeh Doughikollaee E, Shahriari Moghadam M, Yousef Elahi M. Control of Staphylococcus aureus growth in Cyprinus carpio fillet by using absorbent pads containing rosemary essential oil. isfj 2024; 33 (5) :39-53 URL: http://isfj.ir/article-1-2845-fa.html
پیشرو سمیه، علیزاده دوغیکلایی ابراهیم، شهریاری مقدم محسن، یوسف الهی مصطفی. مقاله علمی – پژوهشی: کنترل رشد باکتری Staphylococcus aureus در فیله کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از پد جاذب حاوی اسانس رزماری (Rosmarinus officinalis). مجله علمي شيلات ايران. 1403; 33 (5) :39-53
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است