هدف اصلی از بیهوشکردن ماهی قزلآلا کاهش تحرک و کم کردن استرس ناشی از دستکاری به منظور تکثیر مصنوعی و نیز تسهیل عملیاتی مانند نشانگذاری، زیست سنجی، رقم بندی، معاینه و نمونهبرداری میباشد. در تحقیق حاضر از عصارههای آبی و الکلی گیاه تنباکو (Nicotiana tabacum) برای بیهوش کودن ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncohrynchus mykiss) در 3 گروه وزنی بچه ماهی (کوچکتر از 80 گرم)، پرواری (حدود 200 گرم) و مولد (بزرگتر از 1500 گرم) مورد استفاده قرار گرفت که غلظت موثر تنباکو در عصاره آبی در تیمارهای 200 ، 400 ، 800 و 1600 میلیگرم در لیتر آب و غلظت مؤثر عصاره الکلی تنباکو در تیمارهای 7/0، 1 ، 7/1 و 5/3 میلی لیتر در یک لیتر آب مورد آزمایش قرار گرفت. به طور کلی می توان گفت عصاره تنباکو قزلآلا را در کمتر از 3 دقیقه بیهوش میکند و بازگشت از بیهوشی کمتر از 5 دقیقه طول میکشد. با توجه به مدت بیهوشی، زمان بازگشت از بیهوشی و آرامش ماهی در زمان بیهوشی، عصاره آبی در مقایسه با عصاره الکلی بیهوشی آرامتری را در ماهی قزل آلا اعمال میکند و غلظتهای 200 تا 800 میلیگرم در لیتر عصاره آبی عملکرد موفق تری را دارا بودند. همچنین با توجه به ارتباط معنی داری که بین غلظت و شدت بیهوشی ومدت زمان ریکاوری وجود دارد. میتوان از غلظتهای پایینتر عصاره تنباکو برای آرام کردن ماهی برای حمل و نقل استفاده کرد.
Zargham D, Sharifrohani M, Falahat Naserabad I, Bashti T. Investigation of anesthetizing effect of tobacco (Nicotiana tabacum) aqueous and alcoholic extract on Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). isfj 2013; 21 (4) :33-40 URL: http://isfj.ir/article-1-797-fa.html
ضرغام داود، شریف روحانی مصطفی، فلاحت ناصرآبادی عیسی، باشتی طیبه. بررسی اثر بیهوش کنندگی عصارههای آبی و الکلی تنباکو (Nicotiana tabacum) بر ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss). مجله علمي شيلات ايران. 1391; 21 (4) :33-40
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است