مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات مکملسازی جیره غذایی با عصاره درمنه (Artemisia annua) بر شاخصهای خونشناسی و سرولوژی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) انجام شد. ماهیان با میانگین وزن اولیه (12/1± 32/90 گرم) بهمدت 60 روز با جیرههای غذایی حاوی 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد عصاره درمنه ( بترتیب تیمارهای T1، T2، T3 و T4) تغذیه شدند. پایان دوره آزمایش نتایج نشان داد که میزان وزن کل در رژیم جیره غذایی حاوی عصاره گیاه در تیمار 3 (62/10± 70/143 گرم) در مقایسه با شاهد (99/5± 63/130 گرم) بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0p<). نتایج نشان داد که گلبولهای قرمز، هموگلوبین، غلظت متوسط هموگلوبین در رژیمهای تغذیه شده حاوی A. annua نسبت به شاهد بالاتر بود. گلبولهای سفید، هماتوکریت و متوسط هموگلوبین گلبولی در گروههای آزمایشی در مقایسه با شاهد تغییر معنیداری نداشت (05/0p>). بررسی پارامترهای بیوشیمیایی سرم نیز نشان داد در تیمارهای تغذیهشده با عصاره سطح گلوکز بهطور معنیداری افزایش یافت. میزان آلبومین تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی نداشت. نتایج حاصل از آنزیمهای کبدی نیز نشان داد که رژیم تغذیهای ماهی در فعالیت آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) در مقایسه با شاهد تفاوت معنیداری نداشت (05/0p>). افزودن عصاره درمنه در جیره غذایی ماهی کپور معمولی میتواند نسبت به تیمار شاهد اثرات قابل قبولی بر وضعیت سلامت ماهی داشته باشد، اما بر آنزیمهای کبدی تاثیری نداشت.
Sarhadi I, Alizadeh Doughikollaee E, Ahmadifar E, Adineh H. Effect of dietary supplementation of Artemisia annua extract on some hematological and serum biochemical parameters of common carp (Cyprinus carpio). isfj 2019; 28 (2) :1-11 URL: http://isfj.ir/article-1-2067-fa.html
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است