در این پژوهش تاثیر غنی سازی آرتمیا فرانسیسکانا (Artemia franciscana) با روغن ماهی و سویا همراه با ویتامینE بر ساختار زوائد پیلوریک در لارو تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) بررسی شد. بدین منظور 1500 قطعه لارو با میانگین وزنی 2±51 میلیگرم به طور تصادفی در 15 مخزن توزیع گردیدند. سپس لاروها در قالب 5 تیمار آزمایشی با آرتمیای غنی نشده (گروه شاهد)، آرتمیای غنی شده با روغن سویا و 15 درصد ویتامین E، آرتمیای غنی شده با روغن سویا و 30 درصد ویتامین E، آرتمیای غنی شده با روغن ماهی و 15 درصد ویتامین E ییو آرتمیای غنی شده با روغن ماهی و 30 درصد ویتامین E به مدت 17 روز تغذیه شدند. در انتهای آزمایش از هر تیمار 15 قطعه لارو جهت بررسیهای بافت شناسی در محلول بوئن تثبیت شدند. نتایج تجزیه و تحلیل آماری بافتشناسی کل دوره نشان داد، روغن ماهی و روغن سویا به عنوان عامل اصلی و موثر بر شاخص مساحت لایه پوششی زوائد پیلوریک بوده و غنیسازی آرتمیا با روغن ماهی و سویا موجب افزایشمعنیدار (05⁄0P<) این شاخص نسبت به گروه شاهد گردید و تاثیر روغن ماهی بر مساحت لایه پوششی حدود دو برابر روغن سویا بود. ویتامین Eعامل اصلی و موثر بر شاخص تعداد انتروسیتهای زوائد پیلوریک بود، به طوری که افزایش ویتامین E موجب کاهش معنیدار (05⁄0P<) تعداد انتروسیتها نسبت به گروه شاهد شد و در بالاترین مقادیر ویتامینE کمترین تعداد انتروسیتها مشاهده شد. در مجموع میتوان نتیجهگیری کرد که غنیسازی آرتمیا با روغن ماهی با توجه به مقادیر ویتامین Eمورد استفاده میتواند بر انتروسیتهایزوائد پیلوریک تاثیر مثبت داشتهو باعث بهبود تنظیم یونی در لارو تاسماهی ایرانی شود.
khodabandeh F, Sarvi Moghanlou K, khodabandeh S. Effects of enrichment of Artemia franciscana with fish oil and soybean oil
accompanied with vitamin E on the structure of pyloric caeca
in Persian sturgeon larvae (Acipenser persicus)
. isfj 2018; 27 (1) :45-57 URL: http://isfj.ir/article-1-1846-fa.html
خدابنده فاطمه، سروی مغانلو کوروش، خدابنده صابر. تاثیر آرتمیا فرانسیسکانا (Artemia franciscana) غنی شده با روغن ماهی و روغن سویا همراه با ویتامین E بر ساختار زوائد پیلوریک در لارو تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus). مجله علمي شيلات ايران. 1397; 27 (1) :45-57
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است