1- دانشگاه شهید بهشتی 2- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس
چکیده: (2095 مشاهده)
گرچه خلیج فارس دارای شرایط محیطی منحصر به فردی است، اما تاکنون مطالعه قابل توجهی در جهت شناسایی ترکیبات طبیعی دریایی و خواص بیولوژیک آبزیان آن انجام نشده است. هدف از این پژوهش، بررسی خواص ضدباکتریایی عصارههای هگزانی، اتیلاستاتی و متانولی قلم دریایی Virgularia juncea جمعآوری شده از بندرعباس، ساحل خور سورا روی سویههای باکتریهای (Escherichia coliATCC)، (Bacillus subtilis spizizeniiATCC) و (Staphylococcus aureusATCC) میباشد. طرحریزی مراحل این مطالعه بر اساس آزمایشات زیست-سنجی بود که پارامترهای MIC و MBC برای عصارهها و فراکسیونها مورد آنالیز قرار گرفت. عصاره اتیلاستاتی V. juncea فعالیت مهار رشد قابل ملاحظهای با غلظت 5/7 میکروگرم بر میلیلیتر روی سویه باکتری S. aureus نشان داد و در ادامه با استفاده از روشهای کروماتوگرافی مورد جداسازی قرار گرفت. برش فعال (F6d) جداسازی شده از عصاره اتیلاستاتی که در کمترین غلظت نسبت به دیگر برشها، ماهیت کشندگی بر روی سویه باکتری S.aureus داشت، با استفاده از روش HPLC خالصسازی شد. ترکیب کلست-5-ان-3-بتا-اول از برش فعال (F6d) خالصسازی شد، که فعالیت کشندگی در غلظت 10 میکروگرم بر میلیلیتر علیه سویه باکتری S. aureus نشان داده بود. در نهایت این ترکیب با بررسی الگوی طیف جرمی در دستگاه GC-MS مورد شناسایی قرار گرفت. در این مطالعه، برای اولین بار ماهیت ضدباکتریایی عصارههای قلم دریایی V.juncea مورد بررسی قرار گرفت و ترکیب خالص شده با غلظت کشندگی 50 میکروگرم بر میلیلیتر نسبت به سویه باکتری S. aureus گزارش گردید.
Mohsenian Kouchaksaraee R, Nazemi M, Moridi Farimani M. Investigation of antibacterial activity of Virgularia juncea extracts from the Persian Gulf. isfj 2021; 30 (4) :1-12 URL: http://isfj.ir/article-1-2437-fa.html
محسنیان کوچکسرایی رضا، ناظمی ملیکا، مریدی فریمانی مهدی. مقاله علمی – پژوهشی:بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصارههای قلم دریایی Virgularia juncea
از خلیج فارس. مجله علمي شيلات ايران. 1400; 30 (4) :1-12
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است