جلبک تکسلولی Tetraselmis tetrathele یکی از گونههای آب شور است که به علت ارزش غذایی زیاد و ترکیبات زیستفعال و سهولت در کشت، استفاده گستردهای در صنعت و آبزیپروری دارد. در این مطالعه کشت انبوه جلبک T. tetrathele با استفاده از پساب کارخانههای شیر و مخمر با هدف ارزیابی رشد، زندهمانی و ترکیبات بیوشیمیایی (پروتئین، چربی، کربوهیدرات) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت یک طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار شامل؛ کانوی، پسابهای خام شیر و مخمر به عنوان محیط کشت هر کدام در دو حالت رقیق (5 میلیلیتر به ازاء هر لیتر از محیط کشت) و غلیظ (10 میلیلیتر به ازاء هر لیتر از محیط کشت)، طی یک دوره 11 روزه انجام شد. نتایج نشان داد که این گونه از توانایی رشد در پساب خام شیر و مخمر برخوردار است، اما بیشترین تراکمسلولی در تیمار کانوی رقیق (تراکم106×12/9 سلول در هر میلیلیتر و رشد ویژه 87/0 در روز) و بیشترین میزان رشد ویژه جلبک در تیمار مخمر رقیق (تراکم106×68/6 سلول در هر میلیلیتر و رشد ویژه 84/2 در روز)، مشاهده شد. این در حالی است که تیمار پساب خام شیر رقیق زندهمانی بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشت. بیشترین میزان پروتئین و چربی در تیمار پساب خام شیر غلیظ (بهترتیب 6/44 درصد و 71/9 درصد از وزن خشک) و بیشترین مقدار کربوهیدرات نیز در تیمار مخمر غلیظ (49/31 درصد از وزن خشک) بهدست آمد. براساس میزان رشد ویژه، زندهمانی و ترکیبات بیوشیمیایی میتوان نتیجهگیری کرد که پسابهای شیر و مخمر میتوانند به عنوان محیط کشت مناسب نیمهصنعتی در پرورش انبوه این جلبک بهکار برود و برای تولید ترکیبات زیستفعال و سوختهای زیستی از زیتوده حاصله توصیه میگردد.
Farhadian O, Soltani Samani S, Rostami F, Beyraghdar O. Evaluation of biomass, growth, viability, and biochemical composition of Tetraselmis tetrathele using dairy and yeast wastewaters. isfj 2023; 32 (2) :13-25 URL: http://isfj.ir/article-1-2555-fa.html
فرهادیان امیدوار، سلطانی سامانی شیرین، رستمی فاطمه، بیرقدار کشکولی امید. مقاله علمی – پژوهشی: ارزیابی زیتوده، رشد، زندهمانی و ترکیبات بیوشیمیایی جلبک Tetraselmis tetrathele با استفاده از پسابهای لبنیات و مخمر. مجله علمي شيلات ايران. 1402; 32 (2) :13-25
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است