1- انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری 2- 2- شرکت تولید خوراک آبزیان بهدانه شمال 3- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده: (312 مشاهده)
تحقیق حاضر به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کیتوزان به عنوان یک مکمل غذایی محرک رشد و ایمنی بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و برخی شاخصهای خونی و سرم شناسی بچه فیلماهی پرورشی (Huso huso) طراحی و اجرا گردید. تعداد 1260 عدد بچه فیل ماهی (07/0±87/2 گرم) در 18 مخزن فایبر گلاس 2000 لیتری (70 عدد ماهی در هر مخزن) با شش جیره آزمایشی شامل جیره شاهد (فاقد کیتوزان، T1)، کیتوزان با مقادیر 15/0 درصد (T2)، 3/0 درصد (T3)، 45/0 درصد (T4)، 6/0 درصد (T5) و 75/0 درصد (T6)با 3 تکرار در هر تیمار به مدت 12 هفته تغذیه شدند. وزن نهایی، شاخص رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین و ضریب تبدیل غذایی ماهیان تغذیه شده با سطوح 45/0 درصد و بالاتر کیتوزان به طور معنیداری نسبت به نمونه شاهد کمتر بود (05/0p<). میزان پروتئین و چربی لاشه با افزایش میزان کیتوزان در جیره غذایی نسبت به گروه شاهد بهترتیب افزایش و کاهش معنیداری داشت (P≤0.05). شاخصهای ایمنی لیزوزیم، کمپلمان ACH50، ایمونوگلوبولین تام و IgM نیز با افزایش میزان کیتوزان در جیره غذایی نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری یافت (05/0p<). در نتیجه، به منظور دستیابی به حداکثر رشد، ترکیب بهینه لاشه و شاخصهای ایمنی- بیوشیمیاییخون در بچه فیل ماهی پرورشی، پیشنهاد میشود از میزان 6/0-45/0 درصد کیتوزان در جیره غذایی این ماهی استفاده گردد.
Mohseni M, Fadakar Masouleh F, Karami Nasab M, Zakeri D. Dietary effect of different levels of chitosan on growth performance, carcass composition, and blood immune-biochemical indices of Beluga (Huso huso) fingerlings. isfj 2025; 33 (6) :49-65 URL: http://isfj.ir/article-1-2839-fa.html
محسنی محمود، فداکارماسوله فاطمه، کرمی نسب مصطفی، ذاکری دنیا. مقاله علمی – پژوهشی: اثر خوراکی سطوح مختلف کیتوزان بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و شاخصهای ایمنی- بیوشیمیایی سرم خون فیل ماهی (Huso huso) انگشتقد. مجله علمي شيلات ايران. 1403; 33 (6) :49-65
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است