[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: کسب رتبه نشریه برجسته
..
موسسه تحقیقات شیلات ایران

AWT IMAGE

..
پایگاه‌های نمایه کننده
بانک نشریات کشور (مگیران) 
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)
پایگاه اطلاعات جهاد دانشگاهی (SID)
سیویلیکا



 logo
https://www.stomaeduj.com/wp-content/uploads/2019/12/publons.png
Cabi
scholar.google





..
Journal DOI

AWT IMAGE
10.18869/acadpub.isfj

..
:: دوره 24، شماره 2 - ( 4-1394 ) ::
جلد 24 شماره 2 صفحات 141-135 برگشت به فهرست نسخه ها
یافته کوتاه: ارزش غذایی اسید های چرب دو ریز جلبک Nannochloropsis oculata و Isochrysis galbana
محمود حافظیه*
موسسه
چکیده:   (7947 مشاهده)

Microalgae nutritional value during the larviculture has many important roles can be affected on increasing quantity and quality production. The deficiency of some fatty acids especially HUFA in formulation feed which is normally used in aquaculture, is one of the most important problem in feeding, which using the marine sources oil can solve that. In this study, standard method used in culture of two important species of microalgae in aquaculture (Nannochloropsis oculata and Isochrysis galbana) then comparative survey of their nutritional values with emphasize on DHA, EPA and ARA were done, statistically. Microalgae brought from Persian Gulf and Oman Sea Ecological Research Center- Bandar Abbas and cultured in F2 media, counted by Neobar lam and finally their fatty acids identified with Gas Chromatograph DANI-1000. Statistical analysis was done on treatments average data each with three replications by SPSS V.14( p<0.05). Fatty acid contents T- Test revealed that there are statistical differences (f=182.16, p<0.05, sig.=0.000) between two microalgae species N. oculata and I.galbana. Results showed that total FA (31.8±1.4 and 39.8 ±2.0) without any difference significantly (p>0.05), total unsaturated FA–omega 3 (9.4 ±0.5 and 30.2±0.5) , total unsaturated FA – omega 6 (19.5±0.2 and 4.7±0.6) and EPA/DHA ratio (4.38±0.6 and 0.032±0.08) with statistical difference (p<0.05) in N. oculata and I.galbana respectively.

واژه‌های کلیدی: ارزش غذایی، اسید های چرب، Isochrysis galbana Nannochloropsis oculata
متن کامل [PDF 664 kb]   (4053 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي
دریافت: 1392/1/25 | پذیرش: 1394/7/21 | انتشار: 1394/7/21
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hafezieh M. Fatty acids nutritional value of two microalgae Nannochloropsis oculata and Isochrysis galbana. isfj 2015; 24 (2) :135-141
URL: http://isfj.ir/article-1-680-fa.html

حافظیه محمود. یافته کوتاه: ارزش غذایی اسید های چرب دو ریز جلبک Nannochloropsis oculata و Isochrysis galbana. مجله علمي شيلات ايران. 1394; 24 (2) :135-141

URL: http://isfj.ir/article-1-680-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 2 - ( 4-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها

با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است

Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4645