مقاله علمی – پژوهشی:بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصارههای قلم دریایی Virgularia juncea
از خلیج فارس
|
رضا محسنیان کوچکسرایی1 ، ملیکا ناظمی2 ، مهدی مریدی فریمانی1  |
1- دانشگاه شهید بهشتی 2- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس |
|
چکیده: (2577 مشاهده) |
گرچه خلیج فارس دارای شرایط محیطی منحصر به فردی است، اما تاکنون مطالعه قابل توجهی در جهت شناسایی ترکیبات طبیعی دریایی و خواص بیولوژیک آبزیان آن انجام نشده است. هدف از این پژوهش، بررسی خواص ضدباکتریایی عصارههای هگزانی، اتیلاستاتی و متانولی قلم دریایی Virgularia juncea جمعآوری شده از بندرعباس، ساحل خور سورا روی سویههای باکتریهای (Escherichia coli ATCC)، (Bacillus subtilis spizizenii ATCC) و (Staphylococcus aureus ATCC) میباشد. طرحریزی مراحل این مطالعه بر اساس آزمایشات زیست-سنجی بود که پارامترهای MIC و MBC برای عصارهها و فراکسیونها مورد آنالیز قرار گرفت. عصاره اتیلاستاتی V. juncea فعالیت مهار رشد قابل ملاحظهای با غلظت 5/7 میکروگرم بر میلیلیتر روی سویه باکتری S. aureus نشان داد و در ادامه با استفاده از روشهای کروماتوگرافی مورد جداسازی قرار گرفت. برش فعال (F6d) جداسازی شده از عصاره اتیلاستاتی که در کمترین غلظت نسبت به دیگر برشها، ماهیت کشندگی بر روی سویه باکتری S. aureus داشت، با استفاده از روش HPLC خالصسازی شد. ترکیب کلست-5-ان-3-بتا-اول از برش فعال (F6d) خالصسازی شد، که فعالیت کشندگی در غلظت 10 میکروگرم بر میلیلیتر علیه سویه باکتری S. aureus نشان داده بود. در نهایت این ترکیب با بررسی الگوی طیف جرمی در دستگاه GC-MS مورد شناسایی قرار گرفت. در این مطالعه، برای اولین بار ماهیت ضدباکتریایی عصارههای قلم دریایی V. juncea مورد بررسی قرار گرفت و ترکیب خالص شده با غلظت کشندگی 50 میکروگرم بر میلیلیتر نسبت به سویه باکتری S. aureus گزارش گردید. |
|
واژههای کلیدی: خلیج فارس، ترکیبات طبیعی دریایی، قلم دریایی، Virgularia juncea، ضدباکتری |
|
متن کامل [PDF 453 kb]
(589 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
ميكروبيولوژي آبزيان دریافت: 1399/5/26 | پذیرش: 1400/8/10 | انتشار: 1400/8/10
|
|
|
|