در این مطالعه، تاثیرپوششهای کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز (Camellia sinensis L.) برکیفیت ماهی گیش درخشان (Carangoides coeruleopinnatus) طی نگهداری در یخچال (Cº 1±4) به مدت 12 روز مورد سنجش قرار گرفتند. برای این منظور، فیلههای ماهی گیش درخشان را در سه گروه به ترتیب محلول کیتوزان 2% حاوی 5/0 % عصاره چای سبز ، نانوکیتوزان (کیتوزان 2%و تری پلی فسفات 2%) حاوی 5/0% عصاره چایسبز و محلول اسید استیک به عنوان نمونه شاهد غوطهور شدند. اثر ضد میکروبی پوششهای کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز با شمارش باکتریهای مزوفیل هوازی و سرمادوست و خصوصیات فیزیکوشیمیایی شامل: pH،اندیس تیوباربیتوریک اسید (TBARS)، ارزیابی ترکیبات نیتروژنی فرار (TVB-N) و اسیدهای چرب آزاد (FFA) ارزیابی شدند. ارزیابی حسی ماهی گیش درخشان توسط 15 نفر با بررسی طعم، بو و پذیرش کلی در روزهای 0، 3، 6، 9 و12 صورت گرفت. نتایج فاکتورهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی نشان داد که نمونههای حاوی پوشش کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز در مقایسه با نمونه شاهد، در پایان دوره نگهداری به طور معنیداری (05/0p<)بهتر بودند. مقادیر بازهای نیتروژنی، اسید چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید و pHدر نمونههای حاوی پوششهای کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز به ترتیب برابر30/20، 40/19(mgN/100g) ،46/1، 05/1 (درصد اولئیکاسید) و 66/0، 42/0 (میلیگرم مالون آلدهید درکیلوگرم بافت ماهی) و 61/7، 49/7 بودند. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که فیلههای تیمار شده در مقایسه با نمونه شاهد دارای امتیاز بالاتری بودند.هر دو پوشش کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز برای حفظ کیفیت فیله ماهی گیش درخشان موثر بودند. اگرچه، نانوکیتوزان فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی بیشتری را نسبت به کیتوزان در طول دوره نگهداری نشان داد. بنابراین برای افزایش ماندگاری و به تاخیر انداختن فساد ماهی گیش درخشان در طول دوره نگهداری در یخچال پوشش نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز موثرتر است.
Alboghbeish H, Khodanazary A. Comparative effects of chitosan and nanochitosan coatings enriched with green tea)Camellia sinensis L.( extract on quality of Costal trevally fish (Carangoides coeruleopinnatus) during refrigerated storage. isfj 2018; 26 (5) :95-109 URL: http://isfj.ir/article-1-1797-fa.html
آلبوغبیش حلیمه، خدانظری آی ناز. مقایسه تاثیر پوششهای کیتوزان و نانوکیتوزان غنی شده با عصاره چای سبز (Camellia sinensis L.) بر کیفیت ماهی گیش درخشان
(Carangoides coeruleopinnatus) طی نگهداری در یخچال
. مجله علمي شيلات ايران. 1396; 26 (5) :95-109
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است